Bee in Media geeft mij gelijke kansen …

Even voorstellen: ik ben Maaike Beijnvoort, grafisch vormgever bij Bee in Media. Ik ben zwaar slechthorend, met een dove partner en trotse mama van twee horende kids. Ik hou van sporten, lezen, lekker kokkerellen en creatief bezig zijn. Ik werk al vanaf het begin bij Bee in Media, en heb dus het opstarten en het traject tot nu toe (en hopelijk ook in de toekomst) van dit mooie bedrijf mee mogen maken! Wat ik vooral gaaf vind? Raymond biedt mij gelijke kansen, net zoals alle andere collega’s. Dit geeft mij enorm veel voldoening, en maakt dat ik me gewaardeerd voel. Niet alleen binnen het bedrijf, maar ook op een breder vlak, in de samenleving. Er is ruimte voor wie ik ben en mijn talenten, ik voel me gezien, en dat maakt dat ik ook op andere vlakken steviger in mijn schoenen sta. Als slechthorende moet je vaak enorm hard vechten om überhaupt een plek te vinden waar je mag zijn zoals je bent, dus dit is enorm waardevol.

Omdat Raymond (en een paar collega’s) mij al zo goed en lang kennen (we werkten hiervoor ook samen in hetzelfde bedrijf), weten ze dat ze duidelijk moeten praten tegen mij. Maar, soms vergeten ze dit onbewust wel eens. Logisch, want mijn slechthorendheid is een onzichtbare handicap, en ik kan ‘normaal’ praten (ook al kan je wel een beetje horen dat ik sommige dingen niet goed kan uitspreken). Als ik iets niet versta, of als er miscommunicatie is, wordt er opnieuw verteld, uitgelegd, opgeschreven of verduidelijkt met een beetje gebaren. Een kwestie van geduld hebben. Niet altijd makkelijk – voor beide partijen – maar we komen er altijd uit, met een lach en een traan.

Hier zijn nog 10 tips, waar mee jullie de communicatie met mij (en alle andere slechthorenden die je misschien nog tegen komt!) zo optimaal mogelijk kunnen maken:

  1. Geef even aan als je een gesprek begint (oogcontact, zwaai, tik op de schouder/arm oid).
  2. Houd niks voor je mond of ogen. Liplezen en oogcontact zijn belangrijk!
  3. Ga niet tegen mijn rug praten, ik moet je gezicht goed kunnen zien!
  4. Praat rustig en articuleer duidelijk, ga niet hard praten of schreeuwen.
  5. Geef een stuk context, zodat ik woorden beter kan plaatsen.
  6. Ondersteun eventueel met natuurlijke gebaren of mimiek – maar overdrijf niet!
  7. Zorg zo mogelijk voor een rustige omgeving.
  8. Praat om de beurt!
  9. Heb geduld! Wordt niet boos, gefrustreerd of verlegen, geef me de tijd.
  10. Ga niet kinderachtig simpel praten. Wees serieus. Zeg nooit: ‘laat maar’ of ‘dat was niet belangrijk’.

Ik geloof dat met aandacht luisteren en communiceren voor iedereen waardevol is!

Ook nu in deze gekke tijd. Hopelijk kunnen we veel manieren vinden om elkaar te zien, en gezien te worden, en elkaar zo helpen om de moed er in te houden totdat ons leven weer een beetje normaal wordt.

Maaike Beijnvoort
Bee in Media