Mijn dag van het zelfvertrouwen

Het glas is altijd half VOL

In het kader van de dag van het zelfvertrouwen wil ik graag mijn verhaal delen.

Zelfvertrouwen is je houding ten opzichte van je eigen vaardigheden en capaciteiten. Het betekent dat je jezelf accepteert en vertrouwt en het gevoel hebt controle te hebben over je leven. Je kent je sterke en zwakke punten goed en hebt een positieve kijk op jezelf. Je stelt realistische verwachtingen en doelen, communiceert goed en kunt omgaan met kritiek.

Dit klinkt allemaal mooi in theorie! Maar toch denk ik dat iedereen wel eens aan zichzelf twijfelt of heeft getwijfeld. En daar is niks mis mee.

In mijn jeugd had ik zeer weinig zelfvertrouwen, ik was een schuchter en iel kind – iets wat je je nu nauwelijks nog voor kunt stellen. Ik speelde vaak alleen en stond ook niet graag op de voorgrond. Toen ik op de middelbare school kwam begon ik iets rebelser te worden en sloeg ook wel eens wat te ver door. Desondanks als ik met iemand een gesprek moest voeren ging ik dat liever uit de weg. Als ik met vrienden op stap ging, keek ik liever de kat uit de boom dan dat ik op iemand afstapte. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Maar het ging niet vanzelf.

Toen ik op mijn 19e mijn carrière begon bij het Limburgs Dagblad voor de Wall Street Journal was ik nog steeds een vrij stil persoon en stond niet graag op de voorgrond. Langzaam maar zeker door het contact met de veelal oudere collega’s en zeker ook de ‘vrije’ Amerikanen waar we mee werkten werd ik langzaam maar zeker wat losser in de omgang. Door de opkomst van de computers toen, en mij het werken ermee goed afging kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen. Ik had meer in mijn mars dan ik zelf lange tijd voor mogelijk had gehouden. Na vijf jaar werd ik de jongste leidinggevende binnen het bedrijf wat natuurlijk ook een boost gaf aan mijn zelfvertrouwen. Vanuit deze functie heb ik een hele berg aan trainingen en cursussen gedaan. Een vast onderdeel in bijna alle trainingen was het spreken voor publiek – iets wat voor mij nog steeds een gruwel was.

Vanaf 2001 moest ik door de fusie Limburger-Limburgs Dagblad vertrekken naar Prepress Kelpen. Hier kwam ik in een totaal vreemde omgeving samen met maar drie oud collega’s die mee waren gekomen, ook hier heb ik mij zeventien jaar als leidinggevende staande gehouden met hoogte en dieptepunten. Mijn zelfvertrouwen was hier wel eens ver te zoeken omdat ik mezelf niet helemaal kon ontplooien op de manier die ik wilde. Het was een heel andere bedrijfscultuur dan bij het Limburgs Dagblad waar ik vandaan kwam.

In de zomer van 2016 ben ik bij mijzelf ten rade gegaan en mijzelf afgevraagd of dit het nu was voor wat mijn carrière betreft, ik was net 50 geworden. En toen kwam ik tot de conclusie dat ik me er niet bij wilde neerleggen dat dit het was en mijn zelfvertrouwen was nu zo sterk dat ik de eerste stappen heb genomen naar het starten van mijn eigen bedrijf BEE in Media.

Halverwege 2018 ben ik gestart met de werkzaamheden van BEE in Media met vier man personeel en nu zijn we na bijna drie jaar met 17 mensen. En werken we voor grote uitgevers, bedrijven en non-profit organisaties. En nu ik mijn eigen bedrijf heb blijft mijn zelfvertrouwen groeien en denk ik wel eens waarom ik dat vroeger nooit heb gehad? Waarom heb ik niet in mijn eigen kennis en kunde gelooft toen ik jonger was? Waarschijnlijk omdat ik vroeg van school ben gegaan en mijzelf niet kundig genoeg achtte. Voor mij is nu een van mijn dromen uitgekomen met mijn eigen bedrijf BEE in Media en eigenlijk vooral door in mijzelf te geloven dat ik het kan! En als je dit zelfvertrouwen uitstraalt, geloven andere mensen ook in jou en dus in je bedrijf. Ik kijk dan ook met vertrouwen naar de toekomst en ik kan al verklappen dat binnenkort weer een van mijn dromen mag uitkomen!

Ik zou dan ook tegen alle mensen en vooral jongeren willen zeggen: Geloof in jezelf, heb vertrouwen in jezelf! Natuurlijk zal er wel eens iets mis gaan maar dat hoort bij het leven. Net als deze verschrikkelijke pandemie waar we mee te maken hebben allemaal, heb ook genoeg zelfvertrouwen dat het weer goed komt.

Je meest gekoesterde droom omzetten in werkelijkheid is het beste wat je kunt doen. Maak van jouw fantasie je realiteit en je hoeft nooit meer te dromen. Erken je verlangens en doe er iets mee.

En zoals gezegd: het glas is altijd half VOL, ook dat van jou!

Raymond Beelen